De departe cea mai mare și mai puternică din Insulele Dodecanese, Rhodos este una dintre insulele Greciei care abundă în plaje, văi împădurite și vestigii ce ilustreaza istoria veche. Este insula care te cucerește cu un farmec aparte. Un farmec ce îmbină Grecia tradițională cu aerul medieval și cu nebunia vieții moderne, formând un un amestec care nu-ți lasă timp de respiro. Este locul pe care oricât l-ai străbate, tot vei vrea să revii.
În Rhodos mergi pentru celebra viață de noapte din Lindos, pentru soarele și plajele plăcute, pentru scufundări în ape limpezi sau pentru o călătorie prin civilizațiile trecute. Orașul vechi atmosferic din Rhodos este un labirint de străzi pietruite, care te vor duce înapoi în zilele Imperiului Bizantin și dincolo de ele. Iar mai departe, spre sud, se întinde orașul Lindos – o viziune magică asupra casei de cub de zahăr, care se varsă într-un golf turcoaz… ce poate fi mai relaxant?
Acropole din Lindos, insula Rhodos
Mergând pe o potecă abruptă ce urcă pe stânca de 116 metri, ajungi deasupra orașului Lindos. Este drumul ce duce la Acropolele, străbătut anual de mii de turiști. Primul zid din secolul al VI-lea î.Hr., în vârful stâncii, este acum împrejmuit de cimitirele construite de Cavalerii Sf. Ioan. Odată ajuns înăuntru, ești înconjurat de rămășițe vechi uimitoare: templul lui Athena Lindia și o stoa elenistică cu 20 coloane. Arhitectura este și mai spectaculoasă privită în alături de peisajele de coastă. Asigură-te că ai la tine o pălărie și apă întrucât aici nu vei găsi niciun loc cu umbră și niciun izvor sau magazin de apă. Dacă mergi cu copii, ai grijă la stâncile abrupte.
Petaloudes sau Valea Fluturilor
La șapte kilometri de coastă, Petaloudes este mai bine cunoscută ca Valea Fluturilor. Un loc uimitor, rar în lume, unde milioane de fluturi se întâlnesc creând un adevărat spectacol natural. Mergi în iunie, iulie sau august. Sunt lunile poțo vedea întregul lor proces de maturizare. Sunt, de fapt, molii de tigru (Callimorpha quadripunctarea) atrase spre defileu de mirosul rășinii arborilor de storax. În timpul verii, locul este sufocat de autobuze. În afara sezonului, vei putea admira frumoasa potecă de pădure, râuri și lacuri pentru tine – nu însă și fluturi.
Strada Cavalerilor
În secolul al XIV-lea, strada Cavalerilor (Ippoton) a fost acasa Cavalerii Ospitalieri, care au condus Rhodos. Ei au fost împărții în funcție de locul natal în șapte „limbi” – Anglia, Franța, Germania, Italia, Aragon, Auvergne și Provence. Și fiecare era responsabil pentru o anumită secțiune a fortificațiilor. După cum ilustrează zidurile, strada deține un „han” sau un palat pentru fiecare limbă. Aspectul său modern, totuși, se datorează mai mult restaurărilor italiene, din anii 1930.
Cartierul Cavalerilor
Zona din orașul Rhodos. Cavalerii Sfântului Ioan, o armată în secolele al XIV-lea și al XV-lea, au transformat segmentul nordic al orașului vechi în ceea ce este cunoscut astăzi drept Cartierul Cavalerilor. Cavalerii au avut grijă să se protejeze de localnici și de potențiali invadatori, construind vile puternice precum cetatea, și un palat fortificat. Merită vizitat pentru arhitectura și istoria redată de detaliile acesteia.
Muzeul arheologic
Cea mai bună alegere de vizitat în orașul Rhodos. De departe cel mai bun muzeu din Dodecanese, acesta este un fost spital al Cavalerilor, al secolul al XVII-lea. El se întinde de la clădirea principală până în frumoasele grădini. Cameră după cameră, muzeul conține comori vechi, bine conservate, excavate din întreaga insulă, de peste 7000 de ani. Printre atracții se numără statuia de marmură „Aphrodite of the Rhodes” din secolul al II-lea î.Hr., un pavilion cu mozaicuri montate pe perete și un loc de înmormântare reconstruit, din 1700 î.Hr..
Palatul Marelui Maestru
Din exterior, magnificul Palat al Marelui Maestru arată exact la fel ca-n imaginile lumii antice, cand a fost construit de Cavalerii Ospitalieri, în timpul secolului al XIV-lea. În secolul al XIX-lea, însă, a fost devastat de o explozie, așa că interiorul, după este o reconstrucție italiană, finalizată în „al-18-lea an al epocii fasciste” (1940). Camerele magisteriale de sus susțin opere de artă grandioase, astfel încât cea mai interesantă secțiune este expunerea pe vechea stradă din Rhodos.
Sursa: Blog Europa Travel